Skip to content

kasya.org Posts

Bolonia

Lądując na włoskiej ziemi (z polskiej do polskiej) pierwszy zapach to aromat świeżo zmielonej kawy, gorących czarnobrązowych ziaren. Jest on bardzo wskazany gdy szarość przedwiośnia tłumi zmysły i odruchy życiowe do minimum przeżycia. Szarości we Włoszech występują jedynie ewentualnie jako kolory pięknych tkanin, ubrań, butów, dizajnerskich sof, lub ceramiki zastawy kuchennej. Na każdym kroku dotyka historia…

Leave a Comment

Wspomnienie lata

Dziś zima wróciła z dużym, zadymiarskim całusem. Chuchnęła mrozem, uszczypała w polik. To już luty, myślę sobie. Wiosna jeszcze daleko, ale można zajrzeć w pikselowe wspomnienia ciepłego, sycącego sierpnia. Zawadka Rymanowska. Wakacje, słońce, zapach lasu, mchu, ślady jagód i jeżyn na palcach, grzybowa ziemia za paznokciem, pełnia księżyca, koślawe garnuszki z gliny, cisza, gwar, twaróg,…

Leave a Comment

Otwarta Ząbkowska

Bardzo przyjemny wycinek Pragi Północ. I cegła jest, i fajne zakamarki, i folklor praski. Koncerty, muzyka, pyzy i bębny. Obok Różyc, hipsterzy na ostrym kole, pańska skórka na straganie. Książki, winyle, sushi i akordeon.      

Leave a Comment

Gdynia 2016

Maj nad morzem. Długi weekend się zbliżał, ale udało się jeszcze nacieszyć nadmorską atmosferą zanim “weekendowcy” spłynęli w większych ilościach. Jak zawsze czas pomknął szybko…    

Leave a Comment

Akademia Nikona – 10.04

Dostałam na urodziny kurs fotografii ulicznej z Akademii Nikona. Bardzo fajne zajęcia z Krystianem Bielatowiczem. Ciekawie, merytorycznie, inspirująco. Tak się złożyło, że terenem części praktycznej stała się rocznica katastrofy smoleńskiej oraz manifestacja narodowców. O ile w pierwszej dominowały mamrotane modlitwy, dźwięki piosenek ze sceny i filmy propagandowe, to manifestacja “patriotów” była przesiąknięta nienawiścią, wibrującą agresją…

Leave a Comment

Tarta na gryczanym spodzie, z burakiem, szpinakiem i serem Manouri

Gdy nadchodzi weekend otwieram lodówkę na oścież i wybieram wszystko co się nie zjadło przez rozbiegany tydzień. Powstają wtedy różne hybrydy smakowe i wykorzystanie “bogatoresztkowych” składników w bogate smakiem różności. Tak było i tym razem, a ponieważ zabrakło mąki pszennej, resztę uzupełniłam mąką gryczaną. Pomidory upieczone razem z gałązką cudownie pachną i uzupełniają aromat zapachem…

Leave a Comment

Psianka, pomidory i upalny sierpień

Psianka podłużna (Solanum melongena) to prawidłowa nazwa botaniczna gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta jednak znana jest głównie pod zwyczajowymi nazwami jako oberżyna lub bakłażan, ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. (źródło Wikipdedia). Nie uprawiam jeszcze oberżyny, ale zabrałam się w…

Leave a Comment

koniec lipca i pożegnanie z truskawką

Lipiec to kwintesencja lata. Światło jest mocne, słońce grzeje intensywnie. Słoneczniki wyciągają swoje główki i szybko rosną. Jak dzieci. Nieustanny ruch na powietrzu, nieskrępowane obowiązkami gonitwy całodzienne, naprażone młode mięśnie i kości rozciągają się błyskawicznie, po wakacjach rozmiar wyżej. Bazary pełne zieleni i czerwieni. Zapach ziół i kwiatów. Piękny czas. Lipiec się kończy, pozostawia mnie zawsze…

Related Posts with Thumbnails Leave a Comment