Skip to content

Bób i truskawki

Czyli gram w zielone i czerwone, co zawsze kojarzy się z nadchodzącym latem, czerwcem, wakacjami, beztroską i zapachem maciejki. Truskawkami trzeba się rozkoszować szybko, choć późniejsze odmiany też się jeszcze mogą przydarzyć. Niespodziewanie kończą się łubianki, albo smutne, podgniłe, przejrzałe owoce nie wytrzymują już nawet wieczoru, przyciągając coraz więcej muszek owocówek. Bób, pełen lekkostrawnego białka, może łuskać w nieskończoność, gotować z koprem, podawać do makaronu lub ryżu z innymi warzywami i nigdy nie jest go dość. Dzieci go uwielbiają i znika szybko w ich małych rączkach.

Hummus z bobu

  • 2 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu
  • kilka sztuk bobu do posypania
  • 2-3 łyżki jasnej, płynnej pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • opcjonalnie może być do posypania mięta lub kolendra,

Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać. Przełożyć do blendera i zmiksować z resztą składników oprócz mięty lub kolendry, aż masa będzie puszysta i gładka. Przełożyć do miski, polać oliwą, posypać ziarnem sezamu. Podawać z ulubionym pieczywem.

Tarta z truskawkami (zmodyfikowany przepis z KwestiaSmaku)

Kruche ciasto
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 90 g masła, schłodzonego
  • 5 łyżek cukru
  • całe jajko

Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem. Mąki przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło i cukier. Siekać składniki nożem aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Ja ciasto wykładam od razu na formę do tarty i wkładam na co najmniej godzinę do lodówki. Wcześniej ciasto nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę nakryć folią aluminiową tak aby dokładnie zakrywała spód i otulała boki. Na wierzch wysypać obciążającą suchą fasolę lub ryż, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 – 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, pozostawić w formie.

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)
  • 5 łyżek cukru

Śmietankę kremową ubić na sztywny krem razem z cukrem i mascarpone (około 1-2 minuty). Wyłożyć na ostudzony spód, na wierzch ułożyć truskawki i udekorować świeżą miętą.

 

 

Related Posts with Thumbnails

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *