Skip to content

koniec lipca i pożegnanie z truskawką

Lipiec to kwintesencja lata. Światło jest mocne, słońce grzeje intensywnie. Słoneczniki wyciągają swoje główki i szybko rosną. Jak dzieci. Nieustanny ruch na powietrzu, nieskrępowane obowiązkami gonitwy całodzienne, naprażone młode mięśnie i kości rozciągają się błyskawicznie, po wakacjach rozmiar wyżej. Bazary pełne zieleni i czerwieni. Zapach ziół i kwiatów. Piękny czas. Lipiec się kończy, pozostawia mnie zawsze z niedosytem letnim, z żalem utraty. Sierpień z chłodnymi nocami, dojrzały i spokojny pełnym rozkwitem, narzuca myśl, że do jesieni jest już niedaleko.

Drożdzowe z kruszonką z truskawkami (mała porcja na formę do tarty)

CIASTO:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 kostka masła (rozpuszczone i wystudzone)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
KRUSZONKA:
  • 100 g mąki
  • 50 g ciepłego masła
  • 60 g cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią
ORAZ:
  • 500 g truskawek

Przygotowujemy rozczyn. Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dolać ciepłe mleko i wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Dodać masło, resztę cukru, jajka i mąkę. Wyrobić przez 15 minut gładkie, elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 2h. W małej misce rozkruszyć palcami składniki na kruszonkę. Wysmarować masłem foremkę. Ułożyć ciasto a na wierzch pokrojone truskawki. Posypać kruszonką. Włączyć piekarnik na 180 st. Wstawić ciasto od razu żeby jeszcze rosło powoli wraz z temperaturą. Piec ok 45 minut, aż się zrumieni. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

 

Related Posts with Thumbnails

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *