Przejdź do treści

koniec lipca i pożegnanie z truskawką

Lipiec to kwintesencja lata. Światło jest mocne, słońce grzeje intensywnie. Słoneczniki wyciągają swoje główki i szybko rosną. Jak dzieci. Nieustanny ruch na powietrzu, nieskrępowane obowiązkami gonitwy całodzienne, naprażone młode mięśnie i kości rozciągają się błyskawicznie, po wakacjach rozmiar wyżej. Bazary pełne zieleni i czerwieni. Zapach ziół i kwiatów. Piękny czas. Lipiec się kończy, pozostawia mnie zawsze z niedosytem letnim, z żalem utraty. Sierpień z chłodnymi nocami, dojrzały i spokojny pełnym rozkwitem, narzuca myśl, że do jesieni jest już niedaleko.

Drożdzowe z kruszonką z truskawkami (mała porcja na formę do tarty)

CIASTO:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 kostka masła (rozpuszczone i wystudzone)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
KRUSZONKA:
  • 100 g mąki
  • 50 g ciepłego masła
  • 60 g cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią
ORAZ:
  • 500 g truskawek

Przygotowujemy rozczyn. Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dolać ciepłe mleko i wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Dodać masło, resztę cukru, jajka i mąkę. Wyrobić przez 15 minut gładkie, elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 2h. W małej misce rozkruszyć palcami składniki na kruszonkę. Wysmarować masłem foremkę. Ułożyć ciasto a na wierzch pokrojone truskawki. Posypać kruszonką. Włączyć piekarnik na 180 st. Wstawić ciasto od razu żeby jeszcze rosło powoli wraz z temperaturą. Piec ok 45 minut, aż się zrumieni. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

 

Related Posts with Thumbnails

Bądź pierwszym, który skomentuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *