Skip to content

Psianka, pomidory i upalny sierpień

Psianka podłużna (Solanum melongena) to prawidłowa nazwa botaniczna gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta jednak znana jest głównie pod zwyczajowymi nazwami jako oberżyna lub bakłażan, ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. (źródło Wikipdedia). Nie uprawiam jeszcze oberżyny, ale zabrałam się w tym roku za inna psiankowatą roślinę czyli pomidory. Kupiłam małe sadzonki w liczbie cztery i patrzyłam jak błyskawicznie rosną na parapecie w kwietniowym słońcu. Po zimnej Zośce wypuściłam je na mój mini-balkono-ogródek i czekałam na owoce. Czekałam i czekałam. No i chciałabym teraz tu napisać, że były one wspaniałe, moje własne, słodkie i cudowne, ale rzeczywistość sprzedała mi pomidorowego liścia. Były mało aromatyczne, niedużego rozmiaru i do tego z twardą skórką. Rozczarowałam się. Rodzina niestety też. Zjadam bo nie wypada tak wyrzucać ot do kosza. I nie zrażam się. Moja pierwsza nalewka była obrzydliwa, owoce prawie zgniły, i zamiast rubinowego trunku otrzymałam burą ciecz tchnącą stęchlizną. Tak więc do następnego roku. Zioła natomiast udały się koncertowo. I jak zwykle przetrwa co następnego lata tylko rozmaryn. Jest nie do zniszczenia.

Bakłażany nie zawsze trzeba nacierać solą i czekać aż puszczą gorzki sok. Ja piekę je w piekarniku na papierze 20 minut, a wcześniej posypuję solą i pieprzem, skrapiam oliwą.

 

Pizza z bakłażanem i kozim serem

  • 20 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wody
  • łyżeczka cukru
  • ok 500 g mąki, może być zmieszana pszenna z pełnoziarnistą
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy

  • 5 średnich pomidorów o zwartym miąższu
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • garść bazylii

Reszta składników: rolada kozia albo inny raczej twardy kozi ser, suszona chili rozkruszona przed pieczeniem, pomidorki na gałązce.

Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z cukrem. Dodać mleko lub wodę. Wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Po 15 min. dodać resztę składników i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką w misce, pozostawić na 2 godziny.

Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, na minutę wrzucić czosnek. Dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz bazylię. Gotować, aż sos się zagęści.

Rozwałkować ciasto, wysmarować sosem, ułożyć składniki. Piec w najwyższej temperaturze przez 10 minut. 

 

Related Posts with Thumbnails

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *