Przejdź do treści

Tarta na gryczanym spodzie, z burakiem, szpinakiem i serem Manouri

Gdy nadchodzi weekend otwieram lodówkę na oścież i wybieram wszystko co się nie zjadło przez rozbiegany tydzień. Powstają wtedy różne hybrydy smakowe i wykorzystanie „bogatoresztkowych” składników w bogate smakiem różności. Tak było i tym razem, a ponieważ zabrakło mąki pszennej, resztę uzupełniłam mąką gryczaną. Pomidory upieczone razem z gałązką cudownie pachną i uzupełniają aromat zapachem lata. Grecki ser Manouri to łagodny ser z mleka owczego albo z koziego, jest kremowy, trochę słodki i mniej słony od fety. Uzależnia, chce się go więcej z każdym kęsem.

 

Tarta na gryczanym spodzie, z burakiem, szpinakiem i serem Manouri

Ciasto:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki gryczanej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Do „kruszonki” dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki, ewentualnie można od razu na okrągłą formę, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. Na przygotowane ciasto nakładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 15 minut, potem zdejmujemy folię z fasolą i „dozłacamy” przez kolejne 15-20 minut. Studzimy przed nałożeniem nadzienia.

Nadzienie:

  • 2 upieczone buraki, pokrojone w cienki plasterki
  • pół kg szpinaku, umytego i sparzonego, grubo posiekany
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • ew. łyżka śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ser Manouri
  • oliwa z oliwek lub z zalewy z pomidorów

Na dwóch łyżkach oliwy smażymy cebulę a potem przez krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak, poddusić krótko i dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i gałką. Na upieczonym spodzie układamy krążki buraków, wykładamy szpinak i kruszymy ser. Można udekorować gałązką z pomidorami i udekorować kilkoma listkami bazylii. Piec około 25 minut w temperaturze 18o st. aż ser się zrumieni.

 

 

Related Posts with Thumbnails

Bądź pierwszym, który skomentuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *