Skip to content

Tarta na gryczanym spodzie, z burakiem, szpinakiem i serem Manouri

Gdy nadchodzi weekend otwieram lodówkę na oścież i wybieram wszystko co się nie zjadło przez rozbiegany tydzień. Powstają wtedy różne hybrydy smakowe i wykorzystanie “bogatoresztkowych” składników w bogate smakiem różności. Tak było i tym razem, a ponieważ zabrakło mąki pszennej, resztę uzupełniłam mąką gryczaną. Pomidory upieczone razem z gałązką cudownie pachną i uzupełniają aromat zapachem lata. Grecki ser Manouri to łagodny ser z mleka owczego albo z koziego, jest kremowy, trochę słodki i mniej słony od fety. Uzależnia, chce się go więcej z każdym kęsem.

 

Tarta na gryczanym spodzie, z burakiem, szpinakiem i serem Manouri

Ciasto:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki gryczanej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Do “kruszonki” dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki, ewentualnie można od razu na okrągłą formę, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. Na przygotowane ciasto nakładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 15 minut, potem zdejmujemy folię z fasolą i “dozłacamy” przez kolejne 15-20 minut. Studzimy przed nałożeniem nadzienia.

Nadzienie:

  • 2 upieczone buraki, pokrojone w cienki plasterki
  • pół kg szpinaku, umytego i sparzonego, grubo posiekany
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • ew. łyżka śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ser Manouri
  • oliwa z oliwek lub z zalewy z pomidorów

Na dwóch łyżkach oliwy smażymy cebulę a potem przez krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak, poddusić krótko i dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i gałką. Na upieczonym spodzie układamy krążki buraków, wykładamy szpinak i kruszymy ser. Można udekorować gałązką z pomidorami i udekorować kilkoma listkami bazylii. Piec około 25 minut w temperaturze 18o st. aż ser się zrumieni.

 

 

Related Posts with Thumbnails

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *